Aansluiting Elektriciteit en Gas

Energiebleasting

Gas- en elektriciteitsaansluitingen

Iedere woning of gebouw dient eerst te worden aangesloten op het elektriciteits- en gasnet. Zonder aansluiting kan er geen energie worden verbruikt. U kunt uw woning niet zelf aansluiten op het energienet. De netbeheerder is de enige partij die dat mag doen en hoogte van de kosten hiervan zijn vastgelegd in de wet. De netbeheerder heeft de verplichting u aan te sluiten binnen uiterlijk 18 weken. Uw aansluiting vormt de verbinding tussen het energienet en uw installatie in huis. Hiervoor betaalt u ook maandelijks een vergoeding welke afhangt van de grootte van uw aansluiting en het metertype.

Grootte van aansluitingen

Hoe meer energie u afneemt hoe groter de capaciteit die uw aansluiting nodig heeft. Dit wordt ook wel aangeduid met aansluitwaarde waarmee wordt bepaald hoeveel kubieke meter gas en Ampère stroom door de aansluiting per uur kan worden getransporteerd. Deze worden aangeduid in m3 gas en Ampère bij elektriciteit. De aansluitwaarden dienen overeen te komen met uw type elektriciteits- en gasmeter.

Bij elektriciteit worden de volgende aansluitwaarden onderscheiden

Jaarlijks verbruik (kWh) Aansluitwaarde (Ampère)
Tot 15.000 3 x 25
15.000 tot 25.000 3 x 35
25.000 tot 40.000 3 x 50
40.000 tot 80.000 3 x 63
80.000 + 3 x 80 of groter

 

In uw meterkast vindt u de aansluitwaarde van uw hoofdzekering. Deze beschikt doorgaans over 1 tot 3 zekeringen, uitgedrukt in 1x25A tot 3x25A. Dit komt in de meeste woningen voor. Bij grotere woningen en vooral bedrijfspanden kan de aansluitwaarde vanwege een hogere capaciteit verder oplopen. Heeft u bijvoorbeeld bijzonder stroom intensieve apparatuur, zoals een zwembad, vijverpomp, sauna of warmtepomp dan kan het voorkomen dat u behoefte hebt aan een grotere aansluitwaarde. Let hier bij wel op dat wanneer de aansluitwaarde omhoog gaat dat u hiervoor ook een hogere vergoeding moet betalen. U kunt op uw jaarrekening uw verbruik zien en wanneer u nieuwe producten aanschaft staat het jaarlijks verbruik hier ook altijd op vermeld.

Bij de gasaansluiting worden de volgende aansluitwaarde onderscheiden

Jaarlijks verbruik (m3) Aansluitwaarde (Ampère)
Tot 10.000 G6
10.000 tot 15.000 G10
15.000 tot 30.000 G16
30.000+ G25 of groter

 

In uw meterkast vindt u meestal ook de gasmeter. Op de gasmeter staat de aansluitwaarde voor het gas in woning of bedrijfspand vermeld. Een G4 of G6 gasmeter is voor vrijwel alle huishoudens voldoende en laat tot 10 kubieke meter gas per uur door. In bedrijfspanden of kantoren zijn vaak grotere verwarmingsketels geïnstalleerd die een hoger verbruik met zich mee brengen, dan kan een hogere aansluitwaarde noodzakelijk zijn.

Aansluitwaarde wijzigen?

Contacteer uw netbeheerder dat uw een grotere/ kleinere aansluiting wenst voor uw gas of stroom. Vergeet niet te vragen naar de kosten. Deze kunnen per aansluiting oplopen tot meer dan € 1.000

Energie vergelijken