Energiecollectief of energieveiling: een goede keuze?
Er worden door diverse organisaties op regelmatige basis energieveilingen georganiseerd. Het idee is om met heel veel mensen een vuist te maken tegen energieleveranciers om een zo goed mogelijke energie aanbieding te krijgen. Bekende initiatieven zoals SloopdeCrisis, Groepsveiling, Collectief Spaargids en energieveilingen van de Consumentenbond, ANWB en Vereniging Eigen Huis. In de praktijk blijkt het aanbod van energiecollectieven voordelig, maar lang niet zo voordelig als wanneer u individueel zou overstappen van energieleverancier. De prijzen liggen in onze energievergelijker gelijk of lager, maar zijn nooit hoger vanwege de laagste prijsgarantie. Daarnaast is de keuze bij een energieveiling voor de consument veel beperkter. Daarbij komt ook dat u zelf uw overstapmoment kan bepalen.
Waarom individueel overstappen verstandiger is dan via een energiecollectief
- Aan een energieveiling doen maar een aantal energieleveranciers mee.
- De organisatie heeft flinke organisatiekosten met vaak een winstoogmerk. Deze moet vergoed worden via het winnende energie aanbod.
- In de energievergelijker worden meer dan 50 energieleveranciers vergeleken. Inclusief exclusieve welkomstbonussen, acties en kortingen.
- De participerende energieleveranciers bieden maar een beperkte productkeuze
- Het winnende bod geeft vaak een actietarief of korting, maar met voorwaarden
- Enkel de prijs is vaak een graadmeter in een energieveiling
- Bij een energieveiling is de winnende energie aanbieding voor de meeste deelnemers niet beter dan in de energievergelijker
- U kunt zelf uw overstapmoment bepalen
- U heeft meer vergelijkcriteria, zoals duurzaamheid, prijs, service en voorwaarden
- Geverifieerde beoordelingen van andere overstappers
- Onafhankelijk & transparant advies
- Telefonische ondersteuning tot 20.00 ’s avonds.
Bent u toch benieuwd of een energieveiling u een goede energie aanbieding op kan leveren? Let er dan op dat u zich vrijblijvend inschrijft. Dan heeft u de flexibiliteit om het winnende aanbod van het energiecollectief vergelijk met de individuele aanbiedingen in de energievergelijker.
Achterliggende oorzaken lager besparingspotentieel via energiecollectief
De organisatie van een energiecollectief maakt kosten welke vergoed moeten worden. Tussen de prijzen van de winnende energieleverancier en wat de consument moet betalen zit daarom een marge voor de organisatie. Dit zijn vaak ook organisatie die niet alleen de kosten willen dekken, maar ook winst willen maken. In feite betaalt u dat wanneer u ingaat op het winnende energievoorstel uit de veiling. Hierdoor kunnen organisaties vanwege verschillende vergoedingen en minder deelnemende energieleveranciers u een minder onafhankelijk aanbod doen. Op onze website is de vergoeding overal gelijk waardoor u wel een onafhankelijk advies krijgt. U kunt bij een individuele overstap zelf u overstapmoment bepalen, zodat u kunt wachten tot prijzen dalen of dat u geen opzegboete meer hoeft te betalen. Autoriteit Consument & Markt raadt daarom aan bij voorkeur ook energievergelijkingswebsites te raadplegen.