Grijze Energie

 

 

Grijze energie

Reguliere stroom of normale stroom wordt ook wel grijze energie genoemd. Grijze energie wordt gekenmerkt door opwekking van energie middels uitputtelijke energiebronnen. Daarnaast is de opwekking van energie uit fossiele brandstoffen schadelijk voor het milieu en wordt zodoende ook niet-duurzame energie genoemd. Daarmee is grijze energie de tegenhanger van groene energie, waar energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen.

Manieren van opwekking van grijze energie

Veel voorkomende manieren hoe grijze energie wordt opgewekt zijn via gas of kolen. Ook kernenergie is een vorm van grijze energie die veel huishoudens van elektriciteit voorziet. Bij de opwekking van energie op een grijze manier komen broeikasgassen vrij welke schadelijke zijn voor het milieu, vaak CO2. Bij kernenergie komen er geen broeikasgassen vrij, maar het radioactieve afval is welk schadelijk voor het milieu. Daarnaast bestaan er nog vele gevaren bij de opwekking van kernenergie. Wanneer het misgaat met kernenergie zijn de gevolgen bovendien gigantisch.

Keuze tussen groene en grijze energie

De meeste energieleveranciers bieden een keuze tussen groene of grijze energie. De laatste jaren zijn er echter steeds meer energieleveranciers bijgekomen die uitsluitend groene energie aanbieden. Als consument kunt u dan niet meer kiezen tussen één van beiden maar is de keuze voor u al gemaakt. In de energievergelijker wordt direct in het overzicht aangegeven of het energieproduct grijs of groen is.

Op het stroometiket, wanneer u doorklikt op meer informatie in de energievergelijking, ziet u in meer detail welke energiebronnen door de betreffende energieleverancier zijn gebruikt bij de opwekking van de door hen aangeboden energie. Dit wordt ieder jaar vernieuwd en krijgt u vaak ook bij de jaarrekening van uw energieleverancier.

U kunt bij het vergelijken van energie ook bovenaan instellen via de filters of u enkel grijze energie, enkel groene energie of beiden energieproducten mee wilt nemen in de energievergelijker.

Grijze energie goedkoper dan groene energie

Waar vroeger de opwekking van grijze energie nog een stuk voordeliger was dan groene energie blijkt in de praktijk vaak dat aanbieders van groene energie net zo goedkoop zijn en soms zelfs nog goedkoper energie aanbieden dan aanbieders van grijze energie. Dat komt enerzijds door het stimuleren van groene energieopwekking middels subsidies van de overheid en anderzijds door schaalvergroting en verbetering van de efficiëntie van de opwekking van groene energie. Bij het vergelijken van energie tonen wij u de actuele tarieven en kortingen op beiden energieproducten in één overzicht.

Energie vergelijken