Hoe ziet de energierekening eruit

Hoe energieleveranciers de energierekening opbouwen

Aan het eind van het contractjaar sturen energieleveranciers binnen 8 weken u de jaarrekening toe. Daarmee worden de voorschotbedragen verrekend, evenals eventuele welkomstacties, bonussen, kortingen en eventuele terugleveringen (bijvoorbeeld opgewekte energie via zonnepanelen). ACM (Autoriteit Consument en Markt) hanteert sinds 1 juli 2017 strengere criteria voor het opstellen van de jaarrekening, zodat dit voor consumenten duidelijker, transparanter en makkelijker te vergelijken met andere energiemaatschappijen is. Wij raden u altijd aan de jaarrekening naast uw energieovereenkomst te leggen, zodat u goed kunt controleren of de bedragen allemaal kloppen. Hierbij raden we u aan op de volgende 4 onderdelen extra te letten:

  • Controleer meterstanden en actie tarieven

Heeft u een energiecontract met variabele tarieven? Dan kunnen de tarieven tussentijds zijn gewijzigd. Energieleveranciers mogen dan niet over de hele periode een gemiddelde nemen, maar moeten dit hebben uitgesplitst

  • Inclusief of exclusief BTW

Aan consumenten zijn energieleveranciers verplicht alle bedragen inclusief BTW te vermelden

  • Nieuw voorschotbedrag

Uw voorschotbedrag moet worden bepaald aan de hand van historisch verbruik Controleer of uw nieuwe termijnbedrag enigszins representatief is voor het verbruik van afgelopen jaar.

  • Is de welkomstkorting verwerkt

Indien u een energiecontract hebt afgesloten met een welkomstbonus wordt deze vaak aan het einde van uw contract(jaar) met u verrekend. Controleer op de jaarrekening of dit inderdaad is gebeurd.

Uit welke kostenposten bestaat de energierekening

Grofweg is de energienota in 3 onderdelen te verdelen: belastingen, levering, transport. In 2017 bestaat de energierekening voor een gemiddeld huishouden ongeveer uit 42% belastingen, 39% leveringskosten en 19% transport.

  • Belastingen

Op uw energierekening staan 3 verschillende soorten belastingen: BTW (21%), ODE (Opslag Duurzame Energie) en Energiebelasting. De BTW wordt berekend over de levering, transport, energiebelasting en eventuele huur van een (slimme) meter.

ODE is een belasting die de overheid heeft ingevoerd voor alle huishoudens en bedrijven om investeringen in de duurzame energie te stimuleren. De Opslag Duurzame Energie geldt voor alle energieproducten (groene en grijze stroom) en gas. De ODE wordt berekend over het eenheidsverbruik per kWh en m3.

Energiebelasting is een belasting die eveneens voor alle huishoudens en bedrijven geldt. De Energiebelasting is een belasting die in het leven is geroepen om het energieverbruik te beperken en de schade aan het milieu te minimaliseren. Als tegenmaatregel hanteert de overheid echter ook de heffingskorting welke op iedereen van toepassing is. Deze korting wordt per elektriciteitsaansluiting verleend en verrekend op uw jaarrekening. Deze korting is terug te vinden onder “vermindering energiebelasting”.

  • Levering

De kosten die u betaalt voor levering gaan direct naar de energieleverancier. Bij een contract met vaste tarieven veranderen de eenheidstarieven per m3 gas en kWh stroom niet, maar bij een contract met variabele tarieven kunnen de eenheidsprijzen tussendoor wel wijzigen. De leveringstarieven verschillen per energieleverancier en daardoor wordt het verschil in prijs van het energiecontract in de energievergelijker bepaald.

  • Transport

Op de jaarrekening van uw energieleverancier staat ook de kostenpost “transport”. De transportkosten worden doorbetaald door uw energieleverancier aan uw netbeheerder. Deze faciliteert het transportnetwerk van stroom en gas naar uw huishouden of bedrijf. Deze kosten kunt u terugvinden onder “netbeheerkosten”. De hoogte van de transportkosten is wettelijk vastgesteld door ACM en is een vast bedrag per aansluiting.

  • Eventuele huur van meter

In sommige woningen is de meter eigendom van de netbeheerder. In dat geval huurt uw de gas- en elektriciteitsmeter van uw netbeheerder. U kunt niet zelf bepalen van wie u de meter huurt en de hoogte van de huur is bij de wet bepaald door de overheid.

Verschil tussen jaarrekening en eindafrekening

U ontvangt de jaarrekening na 12 maanden van uw contractperiode. Blijft u klant bij uw huidige energieleverancier, dan wordt dit de jaarrekening genoemd. Besluit uw over te stappen naar een andere energieleverancier, dan ontvangt u een eindafrekening van uw oude energieleverancier. Deze ontvangt u binnen 6 weken na beëindiging van uw energiecontract.

Energie vergelijken