Netbeheerder

Netbeheerders: wat doen zij precies?

In tegenstelling tot energieleveranciers kunt u niet kiezen uit netbeheerders. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transportnetwerk van stroom en gas. In iedere regio is er maar 1 netbeheerder aanwezig en deze is per postcodegebied ingedeeld. De netbeheerder registreert de aansluitingen en zorgt ervoor dat alle woningen zijn aangesloten op het energienet.

Verschillen tussen energieleveranciers en netbeheerders

In 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Dit houdt in dat iedereen vrij is te kiezen uit alle energieleveranciers. Daarnaast is er een scheiding gemaakt tussen netbeheerders enerzijds en energieleveranciers anderzijds. De energieleverancier draagt zorg voor de levering van energie en in sommige gevallen ook de opwekking van energie. Netbeheerders zorgen voor het transport voor energie, de aanleg en onderhoud van energienetwerken. U kunt bij netbeheerders niet kiezen voor een andere netbeheerder, er is namelijk per regio maar één netbeheerder. Dit is wettelijk zo bepaald.

Splitsingswet

De Splitsingswet heeft ervoor gezorgd dat energiebedrijven hun activiteiten moeten splitsen tussen productie en levering. Eneco, Essent, Nuon en Delta Energie hebben al dan niet gedwongen door de jaren heen hun activiteiten gesplitst. De Splitsingswet heeft officieel Wet Onafhankelijk Netbeheer en is in 2008 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat huishoudens altijd gas en stroom blijven ontvangen.

Bekende netbeheerders

Er zijn 7 netbeheerders voor gas en elektriciteit de elk een regio bedienen. Liander is de grootste netbeheerder: 35% van de huishoudens en bedrijven is aangesloten door deze netbeheerder. Enexis verzorgt 31% en Stedin 25% van de aansluitingen. Enduris, Cogas, Rendo en Westland zijn relatief kleine netbeheerders variërend met een aandeel tussen 1% en 3%.

Hoe netbeheerders over Nederland zijn verdeeld

Er is een verdeling per regio waar netbeheerders hun netwerk aanbieden. Hoewel het aantal netbeheerders door de tijd heen afneemt en ook de verschillen tussen de regio’s voor gas en elektriciteit afnemen bestaan er nog steeds verschillen. Dat wordt duidelijk in onderstaande afbeeldingen van netbeheerders per regio voor stroom (links) en gas (rechts):

netbeheerders-stroom  netbeheerders-gas