Opzegboete

Opzegboete bij een energiecontract

Wanneer u voordat uw energiecontract afloopt overstapt naar een andere energieleverancier kan het zo zijn dat uw oude energieleverancier u een opzegboete in rekening brengt. De hoogte van de opzegboete/ overstapboete wordt bepaald door het energiecontract en hoe lang het contract nog liep op het moment van opzeggen. Dikwijls weegt voortijdig overstappen en een daarmee gepaard gaande opzegboete op tegen het voordeel wat u bij uw nieuwe energieleverancier ontvangt. De opzegboete die energieleveranciers in rekening mogen brengen zijn namelijk gebonden aan maxima. Dit is geregeld door Autoriteit Consument & Markt en energiemaatschappijen mogen de maxima niet overschrijden.

In het onderstaande overzicht ziet u wat de maximale hoogte is van de opzegboete bij de resterende looptijd:

Resterende looptijd energiecontract Maximale opzegboete
0 -1,5 jaar € 50
1,5 – 2 jaar € 75
2 – 2,5 jaar € 100
Langer dan 2,5 jaar € 125

 

De opzegboete mag in rekening worden gebracht per energieproduct. Neemt u zowel gas als elektriciteit af, dan geldt dus voor beiden de maximale opzegboete. Bij sommige energieleveranciers geldt ook dat een eerder gegeven korting, welkomstbonus of andere actie kan worden teruggedraaid wanneer u voortijdig het contract beëindigd. De opzegboete mag door uw oude energieleverancier tot 6 weken na overstappen in rekening worden gebracht. Stapt u over naar Huismerk Energie of Engie dan wordt u opzegboete onder bepaalde voorwaarden door hen voor u betaalt.

Opzeggen wanneer u een contract heeft voor onbepaalde tijd

U kunt uw energiecontract op ieder moment zonder opzegboete opzeggen wanneer u een energieovereenkomst heeft met onbepaalde tijd. Bent u nog nooit eerder overgestapt dan beschikt u over een energiecontract dat u op ieder moment zonder overstapboete kan beëindigen. Indien u wel reeds bent overgestapt, dan is het waarschijnlijk dat u beschikt over een energiecontract welke 1,2,3 of 5 jaar loopt.

Opzeggen wanneer uw energiecontract is verlopen

Wanneer uw energiecontract is verlopen en u bent niet ingegaan op het aanbod van uw huidige energieleverancier, dan beschikt u automatisch over een energiecontract met onbepaalde tijd. Wettelijk mogen energieleverancier alleen op deze manier uw contract verlengen, zodat u niet zonder stroom en gas komt te zitten. Deze overeenkomst loopt totdat u deze zelf opzegt.

Is voortijdig overstappen met een opzegboete verstandig?

De vraag die u uzelf zult stellen wanneer u een duur energiecontract heeft is of het verstandig is deze te beëindigen en bij een andere energieleverancier een contract aan te vragen. Of dit een verstandige keuze is hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats moet u duidelijk hebben hoe hoog uw huidige kosten zijn. In de energievergelijkerkunt u vervolgens alle aanbiedingen doorberekenen. Indien een opzegboete niet wordt overgenomen telt u deze op bij de kosten bij de nieuwe aanbieding. Zo ziet u of het verstandig is om toch voortijdig over te stappen.