Stroomstoring Stroomuitval

Stroomstoring of gasstoring

Heeft u last van een stroomstoring? Dan kunt u dit melden bij het nationale storingsnummer: 0800 – 9009. Het nationale storingsnummer koppelt uw bericht direct door naar de netbeheerder. Aangezien de netbeheerder verantwoordelijk is voor het energienetwerk en transport heeft het geen zin om uw energieleverancier in te schakelen bij een stroom- of gasstoring. Indien u zelf problemen heeft met elektriciteit of gas vanaf uw meter in huis, dan dient u dat zelfstandig op te lossen. Uiteraard kunt u hiervoor een installateur inschakelen. Bel niet met het nationale alarmnummer: 112. Dit nummer is alleen voor ernstige problemen en zou overbelast raken wanneer u voor een stroomstoring zou bellen.

Wat u kunt doen bij stroomuitval:

  • Meld de storing bij het Nationale Storingsnummer: 0800-9009
  • Bel niet vaker dan noodzakelijk, bij een storing bellen reeds heel veel mensen
  • Houdt de koelkast en vriezer zo veel mogelijk gesloten om ontdooiing tegen te gaan
  • Haal spanningsgevoelige apparatuur van het stroomnet (stopcontact). Deze kunnen verstoort raken door stroomuitval en inschakeling
  • Neem voorzorgsmaatregelen en leg een zaklantaarn, kaarsen en lucifers/ aansteker op een makkelijk bereikbare plek

Belangrijk om te weten

Wanneer er een stroomstoring is geweest zal de netbeheerder langzaam het netwerk weer opstarten. Hierdoor kan geleidelijk alla apparatuur weer worden ingeschakeld. Wanneer alle gebieden waar een stroomstoring is geweest tegelijk weer aangaan, kan dit wederom voor een plotseling overbelasting zorgen. Wees bij een stroomstoring daarom altijd even geduldig wanneer de stroomstoring is opgelost.

Vergoeding naar aanleiding van een stroomstoring

Niet bij iedere stroomstoring heeft u recht op een vergoeding. De tijdsduur van de stroomuitval en uw type aansluiting bepalen of u recht heeft op een vergoeding en zo ja wat de hoogte van de vergoeding is. De meeste huishoudens beschikking over een 1x25Ampere tot 3x25Ampere aansluiting. In dat geval is er pas recht op een vergoeding na een stroomuitval die tenminste 4 uur heeft geduurd. Aangezien de stroomuitval voor de eerste 4 uur het meest onverwacht komt en u hier niet goed op kunt anticiperen is de hoogte van de vergoeding voor deze eerste 4 uur het hoogste: € 35.

Wanneer de storing langer dan 8 uur duurt heeft u recht op € 20 per 4 aaneengesloten uren zonder stroom. Wanneer u 10 uur geen stroom heeft ontvangen heeft u nog steeds slechts recht op € 35 vergoeding. Bij bijvoorbeeld 14 uur op € 35 + € 20 = € 55 en bij 17 uur op € 35 + € 20 + € 20 = € 75. De berekening wordt dus als het ware naar beneden afgerond.

Vooral bij bedrijfspanden kan er sprake zijn van een ander type aansluiting dan maximaal 3x25Ampere. De hoogte van de vergoeding wordt dan gebaseerd op spanning. Tot 1 kV is de vergoeding na 4 uur € 195 en na 8 uur € 100 per 4 aaneengesloten uren. Bij aansluitingen tot 35 kV is er al recht op € 195 na 2 uur en bij een hogere spanning al na één uur.

Claimen van uw vergoeding

U hoeft zelf geen actie te ondernemen om uw vergoeding te ontvangen. Netbeheerders hebben tot 6 maanden na de stroomstoring de tijd om u uit te betalen. De hoogte van de vergoeding hangt dus niet af van welke energieleverancier u aangesloten bent, maar uw type aansluiting en de duur van de stroomuitval. Daarbij is een stroomstoring iets dat eenieder kan treffen, daar heeft een energieleverancier geen invloed op. Ook niet wanneer u bij een hele dure of goedkope energieleverancier een energiecontract afsluit.