Tips bij overstappen van Energieleverancier

Tips bij overstappen van Energieleverancier

In de energievergelijker kunt alle energieleveranciers van Nederland met elkaar vergelijken. Deze worden standaard gesorteerd op de prijs voor het energiecontract per jaar. Daarbij wordt met alles rekening gehouden gebaseerd op de verbruiksgegevens en adresgegevens die u vooraf invult. Kortingen, acties en bonussen worden automatisch in de totale kosten verrekend. U kunt de energieleveranciers echter op veel meer aspecten vergelijken. Deze tips en onderdelen zijn hieronder samengevat:

Contractduur

Let altijd op de looptijd van het contract. Bij langdurige contracten krijgt u vaak een aantrekkelijke korting. Deze vervalt in de meeste gevallen na een jaar terwijl u nog langer vastzit aan het energiecontract. Doorgaans is het daarom verstandig een energieovereenkomst van korte duur af te sluiten, bijvoorbeeld van één jaar. Dan bent u niet alleen ieder jaar flexibel om weer over te stappen naar een andere energieleverancier indien het niet bevalt, maar u kunt ook ieder jaar weer profiteren van een welkomstkorting of actietarieven elders.

Kortingen, acties en bonussen

Veel energieleveranciers werken met een korting op hun tarieven. Het is goed om te beseffen, dat deze korting alleen gaat over de leveringstarieven. De korting gaat niet over belastingen en kosten voor de netbeheerder. Daarnaast is het verstandig in de energievergelijker bij een aanbieding te klikken op meer informatie. Dan ziet of het een eenmalige bonus is die ontvangt of hoe lang de korting duurt die u ontvangt op de tarieven.

Vergunning voor levering van energie

Alle energieleveranciers in de energievergelijker op Goedkoopsteenergieleverancier.org beschikken over een leveringsvergunning. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt controleert energiemaatschappijen strikt, waardoor u met een gerust hart kunt kiezen voor één van de aanbieders in de vergelijking.

Vaste of variabele tarieven

Bij het kiezen van een energiecontract heeft u de keuze voor vaste of variabele tarieven. Vaste tarieven betekent dat u de zekerheid heeft van een leveringstarief dat niet veranderd gedurende de contractduur. Met variabele tarieven wijzigen uw energietarieven mee; zowel naar boven als naar beneden. Wat een verstandige keuze is hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen.

Opzegtermijn en looptijd

Wanneer u wilt overstappen is het verstandig te kijken naar uw huidige energiecontract. Bent u nog nooit eerder overgestapt dan heeft u een energiecontract met onbepaalde tijd. U kunt dan op ieder moment overstappen zonder dat u een opzegboete hoeft te betalen. De opzegtermijn is wel altijd maximaal 30 dagen. Heeft een energiecontract dat nog doorloopt en u wilt overstappen? Dan kan het zijn dat uw energieleverancier u een opzegboete in rekening brengt.

Voorschotbedrag en jaarrekening

Iedere maand zult u een bedrag moeten betalen voor uw energie. Dit wordt het voorschotbedrag genoemd en is meestal gebaseerd op historisch verbruik. Na 12 maanden ontvangt u een jaarrekening van uw energieleverancier en worden de betaalde voorschotbedragen gecorrigeerd met uw daadwerkelijk verbruik. Indien u meer heeft betaald dan dat u heeft verbruikt ontvangt u geld terug. Indien u meer heeft verbruikt dan u heeft betaald middels de voorschotbedragen dan moet u bijbetalen.

Groene energie/ grijze energie

Energiecontracten worden aangeboden met groene stroom of grijze stroom. Ook zijn er aanbieders met co2 gecompenseerd gas, welke als volledig groen kunnen worden aangemerkt. U ziet de energieproducten welke groen of grijs zijn direct in het overzicht en kunt indien gewenst daar ook op filteren.

Energie vergelijken