Vaste Variabele Tarieven

Vaste of variabele energietarieven kiezen

Een veel gestelde vraag is waar u beter aan doet: variabele tarieven of vaste tarieven. Energiecontracten kunt u afsluiten met een variabel tarief of met vaste energieprijzen. Hieronder lichten we de verschillen toe, waardoor u de beste keuze kunt maken.

Vaste energietarieven

Kiest voor u een energiecontract met vaste tarieven dan wijzigen de leveringsprijzen niet gedurende de looptijd van de overeenkomst. Met een energiecontract met vaste tarieven weet u dus precies waar u aan toe bent en zult u bij een prijsstijging geen hogere prijs hoeven te betalen. Anderzijds profiteert u ook niet van eventuele prijsdalingen. Bij vaste energieprijzen is het bovendien zo dat u alleen de leveringstarieven, welke uw energieleverancier u berekent vastzet. De andere kosten voor vastrecht, energiebelasting en btw bijvoorbeeld kunnen wel wijzigen. Dit wordt namelijk bij de wet vastgelegd en geldt voor alle energiecontracten. Voor vaste energieprijzen betaalt u bij het ingangsmoment doorgaans iets meer per kWh stroom en m3 gas dan bij een energiecontract met variabele energietarieven.

De energieprijzen worden vaak gekoppeld aan de olieprijs. De gasprijs is namelijk gekoppeld aan de gasprijs, waardoor bij een prijsstijging van olie ook de gasprijs zal stijgen. Het in de gaten houden van de olieprijs is daarom een goede indicator.

Variabele energietarieven

Met een energiecontract met variabele energietarieven profiteert u van prijsdalingen. Anderzijds zult u meer moeten betalen per kWh elektriciteit en m3 gas wanneer de prijzen stijgen. Vrijwel alle energieleveranciers (op enkele uitzonderingen na die het per kwartaal of zelfs dagelijks) wijzigen hun tarieven eens per 6 maanden: op 1 januari en op 1 juli. Met een energiecontract met variabele tarieven heeft u vaak bij de ingangsdatum een prijsvoordeel ten opzichte van vaste tarieven. U kunt de actuele tarieven zelf vergelijken in de energievergelijker.

Let op:

Er zijn energieleveranciers die een splitsing maken per energieproduct. Dat wil zeggen dat u de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld te kiezen voor vaste stroomtarieven en variabele gastarieven of vice versa. Voor de hoogte van de energierekening speelt de gasprijs normaal gesproken een veel grotere rol dan het verbruik van elektriciteit. Houdt hier dus rekening mee bij deze energie aanbiedingen.

Meerderheid kiest voor variabele tarieven

Een kleine 60% van de Nederlandse huishoudens kiest voor een energiecontract met variabele tarieven. Tussen 2012 en 2016 daalden de energieprijzen namelijk vrijwel ieder half jaar, maar sinds 2016 nemen de prijzen juist weer toe. Hierdoor daalt ook het aantal energieovereenkomsten met variabele tarieven. Wanneer u een contract heeft voor onbepaalde tijd kunt u altijd boetevrij overstappen naar een voordeliger energiecontract met andere energietarieven. Wij raden u daarom altijd aan te kiezen voor een energiecontract met een looptijd van een jaar of onbepaalde tijd. Dan kunt u bovendien ook vaak profiteren van welkomstacties, kortingen of bonussen.

Energie vergelijken