Voorschotbedrag

Voorschot van uw energieleverancier

Het bedrag dat u iedere maand betaalt aan uw energieleverancier wordt het voorschotbedrag of termijnbedrag genoemd. Dit is een feite een vooruitbetaling van uw jaarrekening. Aangezien pas na 12 maanden uw jaarrekening wordt opgemaakt en het definitieve bedrag wordt bepaald dat u moet betalen. Vervolgens wordt bekeken wat u al reeds heeft overgemaakt. Staat er dan nog een resterend bedrag open dan dient dat alsnog voldaan te worden. Is het totaal aan betaalde voorschotbedragen hoger dan wat u had moeten betalen, dan ontvangt u het verschil terug van uw energieleverancier. Per 1 juli 2015 wordt er officieel alleen nog gesproken van de term “termijnbedrag” in plaats van “voorschotbedrag”.

Hoe wordt de hoogte van het termijnbedrag bepaald?

Uw energieleverancier bepaald de hoogte van het termijnbedrag. Dat doen zij niet willekeurig, maar op basis van historisch gebruik op uw adres. Deze informatie ontvangt zij van uw netbeheerder en ook worden technische eigenschappen van uw aansluiting meegenomen bij de vaststelling van uw termijnbedrag. Bij de meeste energieleveranciers heeft u de vrijheid om het maandelijkse te betalen voorschot-/ termijnbedrag bij te stellen. Dit verschilt per energieleverancier en kunt u terugvinden onder gedetailleerde informatie bij het energiecontract in de energievergelijker.

Zelf uw termijnbedrag aanpassen

Wanneer u graag uw termijnbedrag aanpast doet u hier eigenlijk alleen goed aan wanneer u duidelijk minder of juist meer energie verbruikt. U moet na 12 maanden bij de jaarrekening altijd uw verbruik bepalen. Het is daarom weinig zinvol uw voorschotbedrag aan te passen wanneer uw energieverbruik niet wijzigt.

Het kan handig zijn uw termijn aan te passen bij extreme weersomstandigheden, zoals een strenge winter of wanneer u bijvoorbeeld verhuisd naar een andere woning. Wellicht is de ligging van deze woning heel anders of is de isolatie een stuk beter of juist slechter. Ook kan het zo zijn dat meer personen in uw huishouden komen wonen of dat u veel extra apparaten koopt welke veel energie verbruiken. Dan doet u er goed aan uw termijnbedrag te verhogen, zodat u niet teveel hoeft bij te betalen naar aanleiding van uw jaarrekening.

Termijnbedrag aanpassen door uw energieleverancier

Wanneer u een energiecontract heeft met variabele energietarieven dan kan bij een stijging of daling van deze tarieven ook uw voorschotbedrag wijzigen.

Nieuwe woning

Bij een nieuwe woning beschikt uw energieleverancier natuurlijk niet over historische verbruiksgegevens. Er wordt dan gekeken naar de grootte van uw woning, energielabel (isolatie), ligging (vrijstaand, rijtjeshuis, hoekwoning of appartement) en de capaciteit van uw energiemeter. Op deze manier wordt uw te betalen termijnbedrag vervolgens berekend.

Voorschotbedrag bij overstappen

Wanneer u overstapt van energieleverancier, dan wordt dit door uw nieuwe energieleverancier gecommuniceerd aan uw netbeheerder. Wanneer dit wordt bevestigd door de netbeheerder ontvangt uw nieuwe energieleverancier ook gegevens van uw verbruik bij uw oude energieleveranciers. Deze gegevens worden door uw nieuwe energieleverancier bekeken en meegenomen in het bepalen van uw termijnbedrag. Dit worden ook wel stamgegevens genoemd en wordt afgelezen op basis van uw meterstanden.

Hoe het termijnbedrag is opgebouwd

Het termijnbedrag is één bedrag welke uit verschillende onderdelen bestaat:

  • Verbruik van elektriciteit (leveringskosten, btw en belastingen)
  • Verbruik van gas (leveringskosten, btw en belastingen)
  • Netbeheerkosten voor stroom en/of gas
  • Vastrecht (vaste leveringskosten gas en/of elektriciteit)
  • Heffingskorting (vermindering energiebelasting)

Energie vergelijken