Informatie over Energielabels

Wat is het energielabel?

Iedere woning in Nederland heeft een energielabel. Dat is bij de wet geregeld, zodat potentiële huurders of kopers kunnen zien hoe duurzaam/ energiezuinig een woning is. Dat is belangrijk bij het inschatten van de huur- en koopprijs, want een energiezuinige woning betekent ook een lagere energierekening en meer wooncomfort. Ook wordt de CO-2 uitstoot daarmee verminderd wat beter is voor het milieu. Voor wie een woning verhuurd of te koop aanbiedt geldt dat een energielabel verplicht is.

Het energielabel wordt geclassificeerd van A tot en met G, waarbij een woning met het energielabel A het meest zuinige is. Er wordt echter meer op het energielabel vermeld zoals welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om de woning nog energiezuiniger te maken. Het label geeft daardoor ook meer details over de staat van de woning. Moet er nog isolatie worden geplaatst oor het dak, moeten ramen vervangen worden door ramen met dubbel glas of moet er nog iets worden gedaan aan de isolatie van vloer en muren? Deze informatie vindt u terug op het energielabel. De geldigheidsduur van een energielabel is maximaal 10 jaar.

Een energielabel aanvragen voor uw woning

U heet nog geen energielabel (of u bent hier niet van op de hoogte), dan kunt u een energielabel voor uw woning aanvragen. Ieder huis heeft namelijk sinds 1 januari een (voorlopig) energielabel. Dit is niet altijd een definitief energielabel, maar het geeft al een indicatie hoe zuinig de woning is wat betreft verwarmen, gas en stroom. Het geeft u een goed beeld welk potentieel er is om in uw woning nog meer energie te besparen. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op statistieken, zoals het bouwjaar, type woning, oppervlakte en op basis van gegevens van vergelijkbare woningen. Op de website www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u van uw voorlopige energielabel een definitief energielabel maken. Ook wanneer reeds beschikt over een definitief energielabel maar veranderingen wenst door te voeren kan dit op genoemde website.

Woning verkopen zonder definitief energielabel

Wanneer uw woning verkoopt of verhuurd en u heeft geen definitief energielabel, dan kan dit een boete opleveren van ruim € 400. De naleving van deze verplichte regelgeving geschiedt door Inspectie Leefomgeving en Transport en wordt steeds strenger gehandhaafd.