Verhuizen Energieleverancier

 

 

Verhuizen: wat u kunt doen met uw energieleverancier

Op het moment dat u gaat verhuizen hoeft er maar weinig te veranderen. U kunt uw nieuwe adresgegevens doorgeven aan uw huidige energieleverancier en zij zullen de levering van stroom en gas doorzetten op uw nieuwe adres. Wel kan het voorschotbedrag veranderen afhankelijk van de woning. Dit wordt meestal bepaald op basis van het verbruik van de vorige bewoners. Een verhuizing blijkt echter vaak ook een uitstekend moment om de vaste lasten nader te bekijken. Vaak blijkt een mooie besparing te realiseren. Overstappen naar een andere energieleverancier kost u namelijk net zoveel tijd als het doorgeven van nieuwe adresgegevens aan uw energieleverancier voordat u verhuisd.

Energiecontract is gebonden aan een persoon

De energieovereenkomst die u heeft afgesloten is persoonsgebonden. Dat wil zeggen dat wanneer u van adres veranderd omdat u gaat verhuizen en u wanneer uw energiecontract nog doorloopt, dat u een opzegboete moet betalen. Denk daarom goed aan de opzegtermijn van uw energiecontract en de resterende looptijd wanneer u gaat verhuizen. In veel gevallen weegt een opzegboete overigens op tegen de besparing die u kunt realiseren bij een nieuwe energieleverancier. Dat kunt u allemaal zien in de energievergelijker. Heeft u een energiecontract voor onbepaalde tijd dan kunt u altijd zonder vergoeden wisselen van energieleverancier.

Bij verhuizing kan netbeheerder mee veranderen

Netbeheerders faciliteren het transport van stroom en gas naar uw woning of bedrijfspand. Dat wil zeggen dat zij verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur. U kunt niet kiezen welke netbeheerder dit voor u verzorgd. Netbeheerders zijn namelijk geografisch bepaald. Mocht u veranderen naar een ander gedeelte van het land, dan is de kans groot dat ook uw netbeheerder veranderd. U hoeft uw oude of nieuwe netbeheerder echter niet te contacteren. Dat doen uw oude en nieuwe energieleverancier voor u.

Verhuizen? Denk dan deze 4 punten voor uw energie:

  1. Controleer van welke energieleverancier(s) u stroom en gas ontvangt

Wanneer u niet overstapt licht u uw stroom- en gasleverancier in dat u op een nieuw adres gaat wonen. Het kan voorkomen dat uw energieleverancier(s) hiervoor een vergoeding in rekening brengen. Stapt u over? Dan geeft u aan uw nieuwe energieleverancier uw nieuwe adres door en hoeft u verder niets te doen.

  1. Meldt u verhuizing uiterlijk 2 weken van tevoren

Wanneer u gaat verhuizen kunt u 3 maanden voordat u daadwerkelijk verhuisd al melding maken van uw verhuizing bij uw energieleverancier. Doe dit niet korter dan 2 weken voor de daadwerkelijke verhuizing. Uw energieleverancier heeft deze tijd nodig om alles in orde te maken. Bij een overstap geldt bovendien de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen.

  1. Meterstanden

U ontvangt bericht van uw energieleverancier uw meterstanden door te geven. Neem de meterstanden op, op de laatste dag voordat u verhuisd. Doe dit eventueel met de nieuwe bewoners van uw oude woning, zodat hier geen discussie over bestaat. Doe dit ook bij de nieuwe woning die u betrekt. Vergeet daarbij niet dat beide partijen hun handtekening op het formulier zetten. Geef binnen 2 weken na u verhuizing de meterstanden door aan uw energieleverancier. Deze neemt voor u weer contact op met uw netbeheerder. Hier heeft u zelf verder geen omkijken naar.

  1. Eindafrekening

U ontvangt hierna van uw (oude) energieleverancier binnen 6 weken een eindafrekening. Controleer altijd of de meterstanden kloppen. Mocht dit niet het geval zijn neem dan direct contact ook met uw energiemaatschappij. U kunt tot 80 dagen na een overstap nog andere meterstanden doorgeven.

Voor het eerst een energiecontract

Het kan voorkomen dat u voor het eerst een woning betrekt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een scheiding, het verlaten van het ouderlijk huis of het verlaten van een studentenhuis. Dan heeft u alle vrijheid om zonder opzegboete een goedkope energieleverancier uit te zoeken. Dat kunt u veilig, gratis en onafhankelijk doen in de energievergelijker.

Energie vergelijken